Tips

Rundvlees dat is diepgevroren behoudt zijn goede kwaliteit en is, eenmaal ontdooid, vergelijkbaar met vers. Wel is het verstandig om het vlees langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Vooral grotere pakken vlees en rollades ontdooien dan gelijkmatiger.

Bieflapjes worden relatief niet zoveel gekocht. Toch zijn bieflapjes lekker mals, snel klaar en bovendien heel mager. De bieflapjes kunnen in roerbakreepjes worden gesneden en smaken uitstekend bij oosterse gerechten. We laten een deel verwerken tot rundershoarma. Ook zijn bieflapjes in blokjes gesneden heel lekker op de barbecue.

Het bakken van biefstuk vraagt een beetje aandacht. Als er meerdere biefstukken worden gebakken, kunnen deze heel goed op een bord (boven op een pan met heet water) worden warm gehouden. Even afdekken met aluminiumfolie, het komt de malsheid ten goede.

Gehaktbrood

Als klanten voor het eerst komen, is gehakt vaak een goede keuze om de smaak van ons vlees te leren kennen. Het is in verschillende gewichten te koop en kan op talloze manieren worden verwerkt. Een makkelijk en toch feestelijk recept is dat van gehaktbrood.

Nodig: 750 g gehakt, 150 g gemalen kaas (jong belegen), 1 grote of 2 kleine eieren, ca. 6 verkruimelde boterhammen zonder korst, gemalen nootmuskaat (2-3 theelepels), zout en peper naar smaak.

Roer de eieren met zout, peper en nootmuskaat los. Voeg dit aan het brood toe zodat het brood wat zacht wordt. Daarna de gemalen kaas er bij strooien en het gehakt toevoegen. Goed door elkaar kneden en er een ovale (brood) vorm aan geven. Dit in een beboterde ovenvorm leggen, boven op het gehaktbrood wat klontjes boter leggen en in de oven (onderin) braden gedurende een uur op 150 graden. In plaats van nootmuskaat kan ook goed rozemarijn gebruikt worden.

Dikke lende, gebraden aan één stuk

Dit is een recept voor het braden van dikkere stukken mals rundvlees, bijvoorbeeld dikke lende, staart- of bloemstuk (ca. 1 tot 1,5 kg). Deze stukken zitten niet standaard in het assortiment, maar kunnen bij ons besteld worden. Houd er rekening mee dat er een braadtijd van enkele uren nodig is om van binnen mals en gaar te worden. Het braden kan in de oven, maar in dit recept is het vlees in een grote braadpan op het vuur bereid.

Laat het (ontdooide) vlees op kamertemperatuur komen. Dit neemt wat tijd in beslag (ca. een uur). Wrijf het vlees vervolgens in met zout en peper. Verwarm een braadpan met  boter (ca.125 g) en laat deze heet worden. De boter  is heet wanneer het schuim wegtrekt. Leg het vlees in de pan en braad het op hoog vuur rondom lichtbruin.

Voeg schoongemaakte, gehalveerde sjalotjes (ca.500g) toe en laat deze even meebakken. Dan een flesje bruin bier (niet te koud) voorzichtig langs de rand van de pan er bij schenken. Twee blaadjes laurier en een paar eetlepels tomatenpuree toevoegen.

Leg het deksel op de pan en zet het vuur zacht. Heel zachtjes ca. 3 uur laten stoven, wel af en toe omkeren.

Eet smakelijk!