Onze boerderij

De biologische veehouderij ande NieDijk bevindt zich even buiten het dorp Enumatil, gelegen ten westen van de stad Groningen. Het bedrijf werkt al sinds 1990 biologisch en is in 2005 verplaatst van het Drentse Nietap naar het Groningse Enumatil.

Er worden ongeveer 85 koeien gemolken. De melk gaat naar de coöperatie Eko-Holland. Naast de melkkoeien zijn er kalveren, pinken en slachtvee.

Het rundvee behoort tot de Groninger Blaarkoppen, een ras dat al eeuwen in Groningen voorkomt. Het is een zogeheten dubbeldoel-ras, vee dat niet alleen voor melken geschikt is, maar ook prima vlees oplevert. Bovendien kan een blaarkop goed overweg met een sober rantsoen. Een goede melkkoe gaat jaren mee want de blaarkop is een sterk ras met veel goede gebruikseigenschappen. Met hun egaal rode of zwarte lijven en hun witte kop met de kenmerkende blaar rond de ogen vormen ze een prachtig schouwspel in het weidse landschap. Al het slachtvee, voornamelijk jonge koeien die niet zo geschikt zijn voor de melkerij, is geboren en grootgebracht op ons bedrijf. Het voer bestaat voor 90 % uit gras, graskuil en hooi. Biologische krachtvoer wordt zeer beperkt gevoerd.